Policy Brief
Nr
1

Politica incriminării posesiei de droguri pentru consum propriu

Abstract
Abandonarea prohibiției, trendul dezincriminării și descarcerării trebuie considerate minime puncte de referință de către orice stat care dorește să controleze drogurile în mod real și în mod responsabil (GDCP, 2018), căci „prohibiția nu funcționează […] în loc să mai irosim zeci de ani, ar fi înțelept să pornim spre lungul drum al legalizării” (van Ours, 2011).
Când
May 13, 2023
Autori
Descarcă Raport

Policy brief realizat în urma primei ediții a seriei Conferințe la Minut.

A. Scurt context legislativ și operativ autohton

Principalele prevederi antidrog se regăsesc in Legea 143/2000 privind „prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri” – capitolul II, art. 4 (1) pedepsind inter alia “[…] deținerea de droguri de risc [e.g. canabis] pentru consum propriu […] cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă” și art. 4 (2)“dacă […] privesc droguri de mare risc [e.g. heroina], pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani”.

Legislația prohibiționistă anti-drog a fost operaționalizată prin “Strategia Națională Antidrog” (2003-2004 ; 2005-2012 ; 2013-2020), iar acum prin “Strategia Națională în Domeniul Drogurilor” (2022-2026) - strategii elaborate de Agenția Națională Antidrog (ANA), aflată în cadrul Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Toate cele 4 strategii, inclusiv Strategia Națională în Domeniul Drogurilor 2022-2026, au aceleași obiective principale, conceptualizări și operaționalizări asemănătoare sau identice: (1) reducerea cererii de droguri [e.g. prevenirea și scăderea consumului] prin campanii, proiecte, activități și servicii antidrog; (2) reducerea ofertei de droguri [e.g. combaterea traficului de droguri] prin destructurarea grupărilor de crimă organizată și (3) consolidarea capacității de răspuns prin cooperare, cercetare și coordonare internațională.